Galue Nei.Galulue Faatasi.Fa'aagaga i Fa'ama'i Teropika ua le amana'ia

O lenei.Galulue Faatasi.Fa'aagaga i Fa'ama'i Teropika ua le amana'ia
Aso NTD a le Lalolagi 2023

O le aso 31 o Me 2021, na aloaia ai e le Fono a le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHA) le aso 30 o Ianuari o le Aso Fa'ama'i Teropika (NTD) a le Lalolagi e ala i le fa'ai'uga WHA74(18).

O lenei faaiuga na aloaia ai le aso 30 o Ianuari o se aso e faʻalauiloa atili ai le faʻaleagaina o aʻafiaga o NTD i tagata matitiva i le lalolagi atoa.O le aso foi ose avanoa e valaau atu ai i tagata uma ina ia lagolagoina le faʻatupulaia o le malosi mo le puleaina, faʻaumatia ma le faʻaumatia o nei faʻamaʻi.

Na faailogaina e paaga a le Global NTD le faamanatuina ia Ianuari 2021 e ala i le faʻatulagaina o mea faʻapitoa faʻapitoa faʻatasi ai ma le faʻamalamalamaina o maa faamanatu ma fale.

I le mae'a ai o le fa'ai'uga a le WHA, e 'auai le WHO i le nu'u o le NTD i le fa'aopoopoina o lona leo i le telefoni a le lalolagi.

30 Ianuari e faamanatu ai le tele o mea na tutupu, e pei o le faalauiloaina o le uluai faafanua o le auala NTD i le 2012;le Tautinoga a Lonetona i NTDs;ma le fa'alauiloaina, ia Ianuari 2021, o le fa'afanua o lo'o iai nei.

1

2

3

4

5

6

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi (NTDs) o loʻo salalau lautele i itulagi sili ona matitiva o le lalolagi, lea e le lelei ai le saogalemu o le vai, tumama ma le avanoa i tausiga faʻalesoifua maloloina.O NTD e a'afia ai le silia ma le 1 piliona tagata i le lalolagi atoa ma e tele lava ina mafua mai i fa'ama'i eseese e aofia ai fa'ama'i, siama, parasite, sigi, ma toxins.

O nei faʻamaʻi e "le amanaʻia" ona e toetoe lava a toesea mai le polokalame o le soifua maloloina o le lalolagi, fiafia i le itiiti o le faʻatupeina, ma e fesoʻotaʻi ma le faʻaleagaina ma le faʻaagafesootai.O fa'ama'i ia o le faitau aofa'i ua le amana'ia e fa'aauau ai le taamilosaga o taunu'uga leaga tau a'oa'oga ma le utiuti o avanoa fa'apolofesa.


Taimi meli: Feb-02-2023

Tuu lau Feau